Wat is kinesiologie?

‘Kinesiologie’ staat voor ‘leer der beweging’, de spieren spelen daarin een belangrijke rol. Binnen de kinesiologie wordt echter niet naar de fysieke werking van de spier gekeken, maar naar wat de spieren ons op energetisch niveau kunnen vertellen. Dit gebeurt via spiertesten. Hiermee wordt onderzocht of, waar en waarom de balans in het lichaam verstoord is.

Kinesiologie werd in de jaren 60 ontwikkeld door chiropractor George Goodheart. Hij ontdekte dat bij sommige patiënten de spieren tijdens zijn behandelingen reageerden met spanningsveranderingen in geval van stress en ziekte. Kortom, hij ontdekte dat spieren ons kunnen vertellen wat er met iemand aan de hand is en ook hoe dit opgelost kan worden.

Wat de spieren ons vertellen?

Hoe vaak hoor je niet dat iemand zegt ‘Je moet naar je lichaam luisteren!’? In de drukte van alledag gaan we vaak aan onszelf, aan onze gezondheid, voorbij. Stress verstoort onze balans en daarmee ons welzijn. Veel mensen zijn geneigd dit hardnekkig en langdurig te negeren. Spiertesten kunnen helpen om deze balans te herstellen en een beter inzicht in onszelf te verkrijgen.

Bij kinesiologie wordt het biofeedback systeem van de spieren gebruikt. De spier antwoordt op vragen van de therapeut door zwak te worden of sterk te blijven. De spier is het communicatiemiddel met het lichaam. Verstand en geloofssystemen worden uitgeschakeld, zodat de therapeut een objectiever antwoord krijgt. Zouden er directe vragen worden gesteld, dan worden de antwoorden altijd beïnvloed door hoe iemand wil overkomen of door het beeld dat iemand van zichzelf heeft. Hoe werkt dit in de praktijk?

Spiertesten in de praktijk

Tijdens een sessie kinesiologie voert de therapeut spiertesten uit op beide armen. De arm wordt in een bepaalde houding gebracht om een specifieke spier te isoleren. Vervolgens geeft de therapeut zacht druk op de spier. De therapeut voelt de reactie van de spier. Kan de spier de druk aan en blijft hij sterk of wordt de spier zwak? Wordt de spier zwak, dan is er sprake van een verstoring.

Denk bijvoorbeeld ook eens aan een situatie waarin iemand slecht nieuws komt brengen. Er wordt dan altijd gezegd ‘Je kunt beter even gaan zitten.’ Waarom? Omdat iemand door het slechte nieuws ‘als een pudding in elkaar kan zakken’. De spieren verzwakken. Via het biofeedback systeem kan een therapeut als het ware ‘vragen stellen’ aan het onderbewustzijn.

Tijdens het uitvoeren van spiertesten stelt de therapeut vragen aan de spieren. De spieren geven geen antwoorden op vragen over ziekten, toekomst of levenservaringen, maar ze vertellen de therapeut of er stress is rond een bepaald onderwerp. De therapeut stemt zich op deze manier af op de energie van de testpersoon. Hij gaat op zoek naar waar de spier zwak of sterk op reageert om tot de kern van het probleem te komen.

 

Ik wist niet dat een spiertest zoveel kon vertellen waarvan ik mezelf nog niet bewust van was. "

— Karin Z. 

 

Stress verklaren met spiertesten

Spieren zijn in staat om allerlei vormen van stress op te slaan. Zowel stress die op het moment speelt als stress die geworteld is in het verleden. Ook negatieve ervaringen worden in de spieren opgeslagen. Een kinesioloog kan dan mensen helpen om via spiertesten een beter inzicht in zichzelf te krijgen. Met deze nieuwe inzichten kan diegene zijn of haar problemen vervolgens aanpakken.

Stress verminderen met spiertesten

Een kinesioloog voert allerlei spiertesten uit. Zodra het totaalplaatje helder is, kan de kinesioloog opnieuw testen om:

  • Te ontdekken wat de beste manier is om het probleem te verhelpen.
  • Het zelfgenezend vermogen van de persoon te stimuleren.

De kinesioloog kan bijvoorbeeld allerlei correcties en therapieën uitvoeren en adviezen geven om stressklachten te verminderen. Hiervoor maakt de kinesioloog onder andere gebruik van kennis uit bijvoorbeeld de acupunctuur, voedingsleer, homeopathie, fytotherapie enz. Met specifieke bewegingen, therapieën en adviezen kan de therapeut helpen om blokkades op te heffen en de stress te verminderen. 

 

Nieuwsgierig wat Kinesiologie voor jou kan  betekenen?  Maak hier je eenvoudig en snel je afspraak!